#Ophef! Twitter heeft op haar eigen platform onbedoeld een discussie aangesticht over de vrijheid van meningsuiting, terwijl het bedrijf probeert misbruik en gepest terug te dringen.

Het draait om een in Nederland vrij onbekende Britse journalist en commentator, Milo Yiannopoulos. De redacteur van rechtse nieuws- en opiniesite Breitbart.com verloor zijn status van ‘geverifieerd’ lid. In een bericht aan Yiannopoulos, die op Twitter als @Nero door het leven gaat, maakte Twitter bekend dat hij zijn verificatie verloren is omdat hij zich niet aan de regels houdt. De journalist postte dat bericht uiteraard weer op Twitter.

Hoewel Yiannopoulos zonder zijn vinkje probleemloos kan tweeten, is het wel mogelijk dat sommige gebruikers nepaccounts gaan volgen. Dat is waarom Twitter het predikaat ‘geverifieerd’ toekent aan beroemdheden, politici en journalisten.

Wanneer een twitteraar wel of niet een blauw vinkje krijgt, is een schimmige zaak. In elk geval moet de persoon in kwestie bekend genoeg zijn om de reden te zijn voor een stroom aan nepaccounts. Met een blauw vinkje komt dat profiel boven in de zoekresultaten naar persoonsaccounts.

Premier Mark Rutte en actrice Carice van Houten behoren tot de BN’ers die geverifieerd zijn. Terzijde: Van Houten heeft meer volgers dan Rutte.

'Tik op de vingers'

Sinds de 'ondoorzichtige beslissing' heeft Yiannopoulos weinig anders gedaan dan Twitter aanvallen op Twitter. "Ze mogen me niet en dit is een tik op de vingers", beweert hij tegenover The Wall Street Journal.

De commentator behoort op de blogdienst tot een cirkel van beruchte conservatieven die de confrontatie niet schuwen. Hij is fel tegen feministen en haalt venijnig uit naar mensen die hem aanspreken op zijn denkbeelden. Hij roept zijn volgers regelmatig op - of zij vragen hem - om bepaalde gebruikers lastig te vallen. Yiannopoulos doet regelmatig vrouwonvriendelijke en anti-feministische uitspraken.

Twitter heeft zijn account al meerdere malen opgeschort, maar koos deze keer voor een lichtere straf. Toch is niet bekend welke regels de commentator precies gebroken heeft. Yiannopoulos en zijn medestanders beweren dat het verwijderen van zijn blauwe vinkje 'censuur' betreft.

Teugels worden aangehaald

Twitter heeft al langer te stellen met beledigend gedrag. De laatste maanden is het beursgenoteerde bedrijf bezig om de richtlijnen voor goed gedrag aan te scherpen. Bepaald misbruik wordt niet meer toegestaan, nadat verschillende minderheidsgroepen klaagden dat het beleid te vaag was en inconsequent gehandhaafd werd. Het bedrijf kwam onlangs met een nieuwe versie van haar 'Abusive behaviour policy'.

Jegens Yiannoupoulos werkt de stap vooralsnog averechts. Hij heeft meer volgers én de hashtag #JeSuisMilo - in navolging van de aanslag op Charlie Hebdo ruim een jaar geleden in Parijs - werd populair.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl